Warning: include(/home/content/d/d/i/ddiids/html/modules/mod_archive/tmpl/stats.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/content/92/3820992/html/index.php on line 9

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/home/content/d/d/i/ddiids/html/modules/mod_archive/tmpl/stats.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/content/92/3820992/html/index.php on line 9

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/content/92/3820992/html/index.php:9) in /home/content/92/3820992/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/content/92/3820992/html/index.php:9) in /home/content/92/3820992/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/content/92/3820992/html/index.php:9) in /home/content/92/3820992/html/libraries/joomla/session/session.php on line 426
Giovanni Sponza - Gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza - Gradonačelnik Rovinja. Službene stranice. Pratite tijek rada gradonačelnika Rovinja. Čitajte blog i uključite se u raspravu. http://giovannisponza.com/blog.html Tue, 12 Dec 2017 14:16:22 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management hr-hr Govor povodom 73. obljetnice formiranja talijanskog bataljuna "Pino Budicin" http://giovannisponza.com/blog/214-govor-povodom-73-obljetnice-formiranja-talijanskog-bataljuna-qpino-budicinq.html Poštovani sudionici antifašističke borbe, Poštovani antifašisti
Poštovani uzvanici, Gospođe i gospodo
  
Izražavam zadovoljstvo što vas i ove godine u ime Grada Rovinja mogu pozdraviti na ovom  povijesnom mjestu. I danas na Stanciji Bembo trenutak je kada se sa pijetetom prisjećamo svih ljudi koji su svoje živote položili u borbi protiv fašizma i nacizma, najvećeg zla čovječanstva. Trenutak kada osjećamo zahvalnost, ponos i poštovanje prema antifašistima, prema antifašističkom otporu i pokretu, koji je donio slobodu za koju su poginuli milijuni i milijuni hrabrih ljudi. Zato smo ovdje - u slavu i čast prve partizanske jedinice rovinjštine - Talijanskog bataljuna Pino Budicin koji se borio  u sastavu I. istarske brigade Vladimir Gortan. Time iznova potvrđujemo svoju  opredijeljenost antifašizmu!
]]> Blog Sat, 08 Apr 2017 07:24:46 +0000 Uvodna riječ povodom predstavljanja Izvješća o radu gradonačelnika i gradske uprave za 2016. godinu na Gradskom vijeću http://giovannisponza.com/blog/213-uvodna-rije-povodom-predstavljanja-izvjea-o-radu-gradonaelnika-i-gradske-uprave-za-2016-godinu-na-gradskom-vijeu.html Poštovani predsjedniče Gradskog vijeća
Stimata vicepresidentesa
Poštovane vijećnice i vijećnici

U Izvješću o radu kojeg ste primili opisane su najrelevantnije aktivnosti koje je provodila gradska uprava, stoga bih istaknuo ključne karakteristike koje oslikavaju drugo polugodište 2016 godine :

- održavanje stabilnosti proračuna;
- nastavak ulaganja u komunalnu, prometnu i društvenu infrastrukturu;
- rad na pripremi planova i projekata;
- kandidiranje projekata;
- još jedna u nizu uspješnih turističkih sezona;
- rast broja zaposlenih;
- nastavak provođenja visoke socijalne i društvene politike.

Poštovane vijećnice i vijećnici

Obzirom da je ovo posljednja sjednica gradskog vijeća, prema svima vama izražavam zahvalnost što smo zajedno na važnim temama za rovinjsku zajednicu postizali visoku razinu razumijevanja i što smo gotovo sve važne odluke donašali konsenzusom.

Od prvog mandata naglašavao sam da samo zajedništvom, sinergijom, iskrenim i partnerskim odnosom između gospodarstva – civilnog sektora – javne uprave i politike možemo ostvariti i stabilnost i sigurnost i napredak.

Pokazali smo da je politika pojam za opće dobro.
Da osobito u kriznim situacijama treba surađivati.

Možemo biti ponosni jer smo kod svake odluke vodili posebnu pažnju i o ekonomskoj i o održivoj i o socijalnoj komponenti.

Zahvaljujem vam na suradnji i iskazanoj odgovornosti.
]]>
Blog Wed, 22 Mar 2017 06:47:28 +0000
Hoće li ikada država stati s „nacionalizacijom“, hoće li ikada prestati otimanje zemljišta u vlasništvu lokalne samouprave?! http://giovannisponza.com/blog/212-hoe-li-ikada-drava-stati-s-nacionalizacijom-hoe-li-ikada-prestati-otimanje-zemljita-u-vlasnitvu-lokalne-samouprave.html Zatražio sam stanku u ime Kluba IDS-PGS-RI na temu zadnjeg slučaja unazad nekoliko dana koji se odnosi se na tretiranje statusa vlasništva nad neizgrađenim zemljištem koje se svojevremeno nalazilo u režimu društvenog vlasništva, koje je tijekom 1990. i 1991. godine bilo unutar granica građevinskog područja grada Vodnjana, za što je donijeta nepravomoćna sudska odluka koja navedeno neizgrađeno zemljište tretira kao vlasništvo države i kao poljoprivredno zemljište, što je u ovom slučaju stvorilo pravnu nesigurnost, otvorilo brojna pitanja, sa potencijalnim posljedicama i štetama za sve općine i gradove u RH. ]]> Blog Thu, 16 Feb 2017 16:36:42 +0000 Govor na prijemu u gradskoj vijećnici za Davida Pinezića te Bojana i Borisa Miškovića - trojicu vrhunskih rovinjskih sportaša koji su lani postigli iznimne uspjehe na europskom i svjetskom nivou http://giovannisponza.com/blog/211-govor-na-prijemu-u-gradskoj-vijenici-za-davida-pinezia-te-bojana-i-borisa-mikovia-trojicu-vrhunskih-rovinjskih-sportaa-koji-su-lani-postigli-iznimne-uspjehe-na-europskom-i-svjetskom-nivou.html Početak godine pravi je trenutak za sumiranje postignutih prošlogodišnjih rezultata u svim područjima života i rada, pa tako i u sportskima.

Rovinj je, često to ističem, grad malen po broju stanovnika, no velik i bogat po mnogo čemu. I to ne samo kada je riječ o materijalnim dobrima već i onim  nematerijalnim i time se kao gradonačelnik iznimno ponosim.

Mediji koji prate bilo našeg grada najbolje znaju koliko se često Rovinj spominje u pozitivnom kontekstu, bilo da je riječ o radu i uspjesima naših sugrađana, bilo da je riječ o investicijama i razvoju, bilo da je riječ o priznanjima i nagradama.

Jedna od značajki Rovinja je iznimno bogata sportska tradicija, široka mogućnost odabira i bavljenja da li kroz školski, rekreativni, pojedinačni, kolektivni sport, što ne isključuje i vrhunske rezultate. 

Podsjećam da je prošle godine velike sportske obljetnice od 40 i više godina osnutka i rada proslavio Jedriličarski klub Maestral, Sportsko ribolovno društvo Meduza, Klub za podvodne aktivnosti, Tae Kwon Do Klub, a siguran sam da  i Kickboxing klub Budokai čeka jedno uspješno i dugo trajanje (osnovani su 2005. g.). 
]]>
Blog Mon, 13 Feb 2017 13:03:08 +0000
Rovinju 280 milijuna kuna iz EU fondova http://giovannisponza.com/blog/210-rovinju-280-milijuna-kuna-iz-eu-fondova.html Vrijednost politike mjeri se i kroz gospodarsku i kroz socijalnu sliku, ali i kroz stav prema zaštiti prirode i okoliša.

Rovinj, zahvaljujući dobrim planiranjem, provedivim mjerama, proaktivnim stavom, ima kontinuitet investicija sa prosjekom na godišnjoj razini između 250 – 300 milijuna kuna, stabilan proračun i prosječnu stopu nezaposlenosti manju nego 2006. godine, dakle manju nego prije početka globalne krize.
]]> Blog Fri, 09 Dec 2016 10:24:53 +0000 Povodom uvrštenja Ekomuzeja „Batana“ u UNESCOV registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine http://giovannisponza.com/blog/209-povodom-uvrtenja-ekomuzeja-batana-u-unescov-registar-najboljih-praksi-ouvanja-nematerijalne-kulturne-batine.html Upis Ekomuzeja batana u UNESCOV registar dokazuje da smo kao zajednica uspjeli u zaštiti našeg lokalnog kulturnog izričaja. 

Vratimo li se na trenutak u povijest uvidjeti ćemo da je mala brodica - batana – bila vezana za gotovo svaku rovinjsku obitelj.

Vratimo li se na trenutak u 2004. godinu kada je pod pokroviteljstvom grada osnovan Ekomuzej uvidjeti ćemo da isti ima konstantnu podršku ukupne rovinjske turističke privrede i Istarske županije.
]]> Blog Tue, 06 Dec 2016 12:48:28 +0000 Nepravedan i diskriminirajući sustav bodovanja za male ribare iz Istarske županije http://giovannisponza.com/blog/208-nepravedan-i-diskriminirajui-sustav-bodovanja-za-male-ribare-iz-istarske-upanije.html Postojeći sustav  kriterija i bodovanja za male ribare s područja Istarske županije je nepravedan i diskriminirajući.
Trenutno važeći sustav kriterija i bodovanja, utemeljen na odredbama Pravilnika o malom obalnom ribolovu izrađenog od strane Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo 2015. godine, u prevelikoj se mjeri poziva na indeks razvijenosti jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave u kojima žive mali ribari, a što samo po sebi direktno i suštinski ne određuje socijalni status ribara te zato ne može biti okosnica pri određivanju prava na dodjelu povlastica. 
]]>
Blog Thu, 01 Dec 2016 11:09:21 +0000
Porezna reforma http://giovannisponza.com/blog/206-porezna-reforma.html Pred nama zastupnicima dnevni je red sa preko trideset točaka raznih Izvješća za 2014. i 2015. godinu.
Dakle, kao i obično, bavimo se prošlošću, a ne s budućnošću!

Predsjednik Sabora rekao je da će vratiti dignitet najvišem predstavničkom tijelu. I stava sam da je porezna reforma idealna tema da sa tim započnemo.

Porezna reforma tiče se i imati će utjecaj na život svakog stanovnika Hrvatske.
]]> Blog Thu, 10 Nov 2016 07:53:41 +0000 Upravljanje javnim financijama - Prijedlog izmjena Zakona o HNBu http://giovannisponza.com/blog/205-upravljanje-javnim-financijama-prijedlog-izmjena-zakona-o-hnbu.html I ovaj prijedlog Zakona potvrđuje da se kontinuirano bavimo posljedicama a ne rješavamo uzroke.
Naime, ovim se prijedlogom Zakona nalaže da se o Izvješću o radu HNB-a glasuje u Hrvatskom saboru, a ne da se, kao do sada, izvješće samo daje na znanje Hrvatskom saboru.
Međutim, ako želimo osigurati odgovorno upravljanje javnim financijama tada propisi i procedure od lokalne do nacionalne razine trebaju biti ujednačene i obvezujuće, kako za lokalnu, tako i za nacionalnu razinu.
]]>
Blog Fri, 04 Nov 2016 09:09:30 +0000
O prijedlogu Zakona o PDV-u http://giovannisponza.com/blog/204-o-prijedlogu-zakona-o-pdv-u.html IDS prijedlog Zakona o PDV-u kojim se predlaže podizanje PDV-a s 13% na 25 % u ugostiteljstvu smatra dugoročno štetnim, nepromišljenim i strateški potpuno promašenim. 
Da budem vrlo slikovit - ovim potezom grizemo ruku koja nas hrani!

Podsjećam da je upravo na prijedlog IDS-a 2013. godine stopa PDV-a za ugostiteljstvo smanjena s 25 % na 10%, što je kasnije korigirano na 13 %. 

Ključna pretpostavka IDS-a - na temelju koje je PDV tada smanjen - bila je da će smanjenje stope PDV-a dovesti do povećanja investicija, rasta zaposlenosti, povećanja osobne potrošnje gostiju, što je ključno za jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma i što dugoročno vodi do boljeg punjenja proračuna.
]]> Blog Thu, 03 Nov 2016 15:14:08 +0000