Warning: include(/home/content/d/d/i/ddiids/html/modules/mod_archive/tmpl/stats.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/content/92/3820992/html/index.php on line 9

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/home/content/d/d/i/ddiids/html/modules/mod_archive/tmpl/stats.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/content/92/3820992/html/index.php on line 9

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/content/92/3820992/html/index.php:9) in /home/content/92/3820992/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/content/92/3820992/html/index.php:9) in /home/content/92/3820992/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/content/92/3820992/html/index.php:9) in /home/content/92/3820992/html/libraries/joomla/session/session.php on line 426
Porezna reforma
   

Porezna reforma

Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail
Pred nama zastupnicima dnevni je red sa preko trideset točaka raznih Izvješća za 2014. i 2015. godinu.
Dakle, kao i obično, bavimo se prošlošću, a ne s budućnošću!

Predsjednik Sabora rekao je da će vratiti dignitet najvišem predstavničkom tijelu. I stava sam da je porezna reforma idealna tema da sa tim započnemo.

Porezna reforma tiče se i imati će utjecaj na život svakog stanovnika Hrvatske.
Stoga postavljam pitanje jesmo li zreli u Saboru preuzeti proaktivan pristup? 
Jesmo li konačno spremni preuzeti odgovornost i inzistirati da ako treba  i tjednima, a stava sam da treba, raspravljamo o učincima porezne reforme.     

Donositi odluku takve težine, a imati toliko nepoznanica bez ikakvih odgovora  smatram kratkovidnim, nepromišljenim, neodgovornim i dugoročno štetnim.

Da li znamo kakav će dugoročan utjecaj i kakav rezultat polučiti porezna reforma 
- u odnosu na održivost mirovinskog sustava? Ne znamo!
- u odnosu na prijeko potrebu i temeljnu kurikularnu reformu ? Ne znamo!
- u odnosu na obrtnike i poduzetnike? Ne znamo!
- u odnosu na nacionalnu ekonomsku komponentu? Ne znamo!

Jedino ono što se u ovom trenutku ZNA su 3 stvari koje zabrinjavaju i zbog kojih trebamo hitnu raspravu u Saboru.

Prvo, građani s manjim primanjima, socijalno najosjetljivije skupne građana kojih nažalost u našoj zemlji ima najviše – dobiti će mrvice.
A bogatije skupine građana kojih ima puno manje - dobiti više! 

Zar nije naša dužnost i odgovornost – štititi ranjive skupine našeg društva? 
Ne vidim u ovim potezima socijalnu osjetljivost, posebno ako uzmemo u obzir da ćemo svjedočiti poskupljenju kruha i mlijeka. 
Mislim da to govori dovoljno za sebe.

Drugo, ova promjena imati će utjecaj na lokalne proračune. Proračune kojima se financiraju vrtići, škole, stipendije, socijalna davanja. Lokalni proračuni temeljem zakonske obaveze i rokova već su napravljeni. 
I pitam sad, a što ako će se nešto sutra morati rezati? Tko će biti gubitnik ako se dignu cijene vrtića? Ako se nekome uskrati stipendija? Opet najsiromašniji slojevi društva koji u poreznoj reformi dobivaju mrvice.

Kao treće, najavom povećanja PDV za ugostiteljstvo - doslovno grizemo ruku koja nas hrani! 
Predloženo povećanje PDV za ugostiteljstvo – nije pitanje jedne kave!
Pitanje je što se time turističkom sektoru smanjuje za cca. 30 % financijski potencijal ulaganja. Što se time ne valorizira dodana vrijednost u turizmu – a to su ljudi. Što će se time dugoročno generirati manje prihoda u državnom proračunu. Što ćemo hrvatski turizam sami staviti u podređeni položaj u odnosu na konkurentne zemlje. 

U Hrvatskoj se prečesto mijenjaju propisi i pravila.
Na to nas upozoravaju obrtnici, poduzetnici, potencijalni investitori, svi građani. 
I onda ćemo se pitati zašto nema novih investicija, novih radnih mjesta, a time i novih prihoda. Zašto nam mladi odlaze? 

Donositi poteze od danas do sutra, bez sagledavanja cjeline, bez sagledavanja dugoročnih efekata, neodgovorno je. To ozbiljne države ne rade. 

Stoga poštovani predstavnici i  HDZ-a i MOSTA - i u Vladi i u Saboru, pred vama je obaveza da čim prije dovedete temu porezne reforme u Hrvatski sabor, a na svima nama je odgovornost da iznjedrimo jasna – održiva – stabilna – pravila i norme koje će zaštiti socijalno najosjetljivije skupine, gospodarstvu dati novi zamah i konačno decentralizirati sustav umjesto što mu kontinuirano namećemo i stavljamo dodatne prepreke.
 

Share/Save/Bookmark
Komentari
Dodaj Novi Traži
Komentiraj
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBKod:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
Necemo brisati negativne komentare no molimo vas nemojte vrijedati, omalovaavati, uznemiravati, poticati mrnju, koristiti vulgarne izraze, kriti privatnost, reklamirati te viestruko ponavljati istu poruku ili odgovor. Izbjegavajte pisanje jednolinijskih komentara (npr.da, ne) i objavljivanje neprimjerenog sadraja (pornografija, piratski software).

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Pretplata mailom

Upis email adrese: