Warning: include(/home/content/d/d/i/ddiids/html/modules/mod_archive/tmpl/stats.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/content/92/3820992/html/index.php on line 9

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/home/content/d/d/i/ddiids/html/modules/mod_archive/tmpl/stats.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/content/92/3820992/html/index.php on line 9

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/content/92/3820992/html/index.php:9) in /home/content/92/3820992/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/content/92/3820992/html/index.php:9) in /home/content/92/3820992/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/content/92/3820992/html/index.php:9) in /home/content/92/3820992/html/libraries/joomla/session/session.php on line 426

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/content/92/3820992/html/index.php:9) in /home/content/92/3820992/html/templates/gsponza/rt_styleswitcher.php on line 32
Hoće li ikada država stati s „nacionalizacijom“, hoće li ikada prestati otimanje zemljišta u vlasništvu lokalne samouprave?!
   

Hoće li ikada država stati s „nacionalizacijom“, hoće li ikada prestati otimanje zemljišta u vlasništvu lokalne samouprave?!

Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail
Zatražio sam stanku u ime Kluba IDS-PGS-RI na temu zadnjeg slučaja unazad nekoliko dana koji se odnosi se na tretiranje statusa vlasništva nad neizgrađenim zemljištem koje se svojevremeno nalazilo u režimu društvenog vlasništva, koje je tijekom 1990. i 1991. godine bilo unutar granica građevinskog područja grada Vodnjana, za što je donijeta nepravomoćna sudska odluka koja navedeno neizgrađeno zemljište tretira kao vlasništvo države i kao poljoprivredno zemljište, što je u ovom slučaju stvorilo pravnu nesigurnost, otvorilo brojna pitanja, sa potencijalnim posljedicama i štetama za sve općine i gradove u RH. 

Zatražio sam stanku u ime Kluba  sa namjerom da Vladu,  kolegice i kolege upoznam i pozovem da se navedeni problem zajednički sagledamo kao cjelinu problema i kao cjelinu rješenja. 

Prije svega želim ukazati na nekoliko činjenica:
- da je na teritoriju Republike Hrvatske društveno vlasništvo ukinuto tijekom 1990. godine, 
- da je tada započeo proces pretvorbe društvenog vlasništva,
- da je jedno od temeljnih pravila koja su se primjenjivala u pogledu pretvorbe društvenog vlasništva bilo 
- da se nekretnine koje su se vodile kao društveno vlasništvo i nalazile se unutar granica građevinskog područja postale vlasništvo općina i gradova, 
- a da je zemljište izvan tih granica temeljem Zakona o šumama iz 1990. g. i temeljem Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 1991. g., postalo vlasništvo Republike Hrvatske. 

Danas nakon 27 godina još uvijek raspravljamo o društvenom vlasništvu.
I to iz razloga što od strane nadležnih državnih tijela kontinuirano dolaze novi i promijenjeni pravni stavovi i propisi koji odstupaju od prihvaćenog načina rada i mijenjaju dosadašnju praksu koja isključivo ide na štetu općina i gradova. 

Što ukupno gledajući - kao posljedice navedenog - imamo do danas : 
-      nepotrebne, duge i skupe sudske sporove između države sa jedne strane i općina i gradova sa druge strane, 
- kočenja kako javnih tako i privatnih investicija, 
- pa sve do toga da država spori i želi oduzeti općinama i gradovima vlasništvo nad ulicama, trgovima, grobljima…

Imamo nelogične i krajnje apsurdne situacije. 

Naš Klub IDS-PGS-RI je stava da je krajnje vrijeme da učinimo zaokret.

Da počnemo promišljati ispravno i to na način da su državnoj razini - općine i gradovi – partneri. 

Da kao partneri zajednički težimo bržem gospodarskom rastu, većem broju investicija, većem broju radnih mjesta.   

Da pravnu nesigurnost kao posljedicu neusklađenosti pozitivnih propisa počnemo rješavati npr. Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH i to na način da se propiše da je svo zemljište koje se nalazi unutar Generalnog urbanističkog plana te je svojevremeno bilo u režimu društvenog vlasništva, postane vlasništvo općina i gradova.

Takvim stavom 
- prekinuli bi se sudski sporovi, 
- izbjegli visoki sudski troškovi, 
- ubrzale investicije, 
- otvarala nova radna mjesta, 
- a time bi više prihoda imala i državna i lokalna razina. 

To je win-win rješenje u kojem nitko ne gubi a svi dobivaju.

Zato naš Klub drži da je došlo vrijeme da se zemljišta koja su trenutno u vlasništvu RH a nalaze se unutar Generalnog urbanističkog plana prenesu na lokalnu razinu.

Naš Klub stava je da državna razina u prvom redu treba osigurati pravni okvir i funkcioniranje istog. 

U tom smislu pozivamo nadležne u Vladi i očekujemo da Vlada što prije otvori raspravu cjelovitih zakonskih rješenja u Saboru.
Share/Save/Bookmark
Komentari
Dodaj Novi Traži
Komentiraj
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBKod:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
Necemo brisati negativne komentare no molimo vas nemojte vrijedati, omalovaavati, uznemiravati, poticati mrnju, koristiti vulgarne izraze, kriti privatnost, reklamirati te viestruko ponavljati istu poruku ili odgovor. Izbjegavajte pisanje jednolinijskih komentara (npr.da, ne) i objavljivanje neprimjerenog sadraja (pornografija, piratski software).

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Pretplata mailom

Upis email adrese: